Kop Afb koppeling naar startpagina

Studenten

Opvallend: feminisering en allochtonen.


Een groep op de binnenplaats (1996): 2 heren, 11 dames....

Terwijl het totale aantal studenten groeit, daalt het aantal mannen tot gemiddeld 10 tot 15 %. Er zijn nu klassen met alleen meiden. Dit fenomeen treedt al jaren op in het basisonderwijs: feminisering.
Dit verschijnsel treedt ook op in andere sectoren van hoger onderwijs, zoals bij 'Rechten', 'Psychologie' en 'Pedagogiek'. In de deeltijdse opleiding was de verhouding gunstiger, rond de 25 % heren.

Naast de 'gewone', dat zijn de voltijdse, studenten, komen er nu steeds meer deeltijdse studenten. De Ipabo gaat bovendien steeds meer nascholingsprogramma's en korte cursussen verzorgen, onder andere in het kader van Magistrum. Hierover meer op de pagina Opleidingslijnen.

Er komen meer allochtonen de school binnen, en dan vooral moslims. Eerst gebeurt dat in specifieke opleidingen als de IMOA (vanaf 1989), en later de OALT. Iets later komen de Surinaamse leerkrachten (ISO). Later komen de allochtonen ook binnen in de voltijdse en deeltijdse opleidingen. Daarmee verschuift de identiteit van de school. De Ipabo positioneerde zichzelf enige tijd als de meest 'kleurrijke pabo' in het land.

Studenten konden hier hun 'eigen godsdienstdiploma halen'. Vanouds kon dit al met het Catechese-diploma (RK) en het Diploma Bijbels Onderwijs (DBO, PC) en daar kwam nu een Islam-diploma bij.

Enkele consequenties:

  • Er kwam een docent 'Islamitisch godsdienstonderwijs' binnen en ging formeel deel uitmaken van de sectie Godsdienst/Catechese. Dit was Dr. Arslan Karagül, die aan de Ipabo doceerde van 1995-2005, en verbonden was aan de VU. Van echte samenwerking was echter geen sprake.
  • Een kleine ruimte op de tussenverdieping werd een 'gebedsruimte'.
  • Voor het Bewegingsonderwijs aan moslima's werd een vrouwelijke docent aangetrokken: Jenneke Brugman.
  • Er werd zelfs zwemles gegeven (naar keuze) met 'aangepaste kleding'.
  • Ad Voorbij over Islam_les
  • X-sluit

Ad Voorbij was docent Godsdienstonderwijs aan de Christelijke PA (CPA) vanaf 1972, en later aan de VRA en aan de Ipabo (tot 2004).

Hij kreeg op de Ipabo te maken met andere levensbeschouwingen, zoals de katholieke. Later kwam de Islam in de Ipabo binnen. Er kwam hiervoor een docent, de heer Arslan Karagül. Over het contact met hem en met moslim-studenten vertelt Ad in dit fragment. Ad had een grote belangstelling voor ICO (Inter Cultureel Onderwijs) en voor interreligieuze contacten.

Interview 2008; 3:10

Op dit tabblad vertelt docent godsdienstonderwijs Ad Voorbij over de Islam op de opleiding