De Chistelijke Vormschool Amsterdam werd in 1887 opgericht.
Zij leidde op tot onderwijzeressen aan bewaarscholen, de voorlopers van de kleuterscholen.
Tot 1956 was de vormschool niet wettelijk erkend en ontving geen rijkssubsidie.
Het was een avondschool, waar cursisten vier avonden in de week lessen volgden.
De oprichting en de eerste jaren
De stichter: 'Vader' Lohman |
De vereniging "Ter Verbreiding der Waarheid" nam in 1886 het initiatief om in Amsterdam te komen tot een Christelijke opleiding, die moest voorzien in opgeleide krachten voor de bewaarscholen, waarin kinderen van de kleuterleeftijd werden ondergebracht. De voortrekker was dhr Lohman, de voorzitter van deze vereniging. De opleiding die de helpsters op de bewaarscholen vormde tot onderwijzeressen werd Vormschool genoemd. Oprichting |
De grondslag is Gods Woord.
Het doel is helpsters te vormen tot onderwijzeressen.
Cursussen worden gegeven in: lezen, schrijven, taal, rekenen, bijbelkennis, natuurkennis, opvoedkunde, aanschouwingsonderwijs, fröbelleer, tekenen, nuttige handwerken en zang.
In de tabs meer over de eisen
uit statuten.
Ondertekening door de bestuursleden.
|
Start cursussen en weekrooster De cursussen worden in februari 1887 gestart met 73 leerlingen in een school aan de Boommarkt. De vormschool was geen dagonderwijs. De leerlingen werkten overdag in de bewaarscholen en waren vier avonden in de week op school om de lessen te volgen. Een rooster uit 1916 geeft aan dat de avondlessen startten om half zeven en eindigden rond half tien. Over het onderwijs op de vormschool, zie pagina 'Onderwijs' Ga met de muis over de afbeelding om het rooster te bekijken.
|
Status van de Vormschool. Ga met de muis over de foto's |
Vormschool 1887 - 1956 | © Disclaimer |