Van zelfstandige school naar Pabo

De zeventiger jaren brachten veranderingen. De kleine, zelfstandige, enigszins in zichzelf gekeerde OK groeit naar de grotere en meer open Pabo. Men gaat zich -daardoor min of meer gedwongen- bezinnen op de samenhang in het onderwijs, op de democratisering, op de 'eigenheid'.

In 1971 trokken de Zusters zich definitief terug. Zuster Albina, die de school zo'n dertig jaar met strakke hand geleid had, werd opgevolgd door Hans van der Zwaan, met Gerard Kerkhoff als adjunct.

De school verhuisde na enkele jaren voorbereiding op 15 december 1972 naar het nieuwe gebouw aan de Vlaardingenlaan nr 3. Op 4 april 1973 was de officiële opening.

Rond 1975 telde de school rond de 175 leerlingen. Vanaf 1980 zette echter een gestage daling in. Alleen daardoor al liep de zelfstandigheid van de school gevaar.

Onderwijs - de samenhang van vakken en inhouden

Vanouds was er tussen de vakken weinig samenhang. Centraal stond de didactiek-methodiek. De docenten van dit vak waren de spil van de school. Zij leerden hoe de kleuterschool 'gerund' moest worden, hoe de dagindeling van de kinderen was, hoe de 'werkjes' gedaan moesten worden, hoe de week in elkaar zat. Zij regelden de stages, de bezoeken, de beoordelingen. De overige vakken brengen kennis aan, en ook veel vaardigheden die voor de kleuterschool belangrijk zijn zoals muziek, handwerken, Nederlands. Andere vakken richtten zich meer op de algemene ontwikkeling en vorming van de leerlingen, zoals ook Nederlands, maatschappijleer/geschiedenis, biologie; of op algemene nuttige vaardigheden als kvjv (kinderverzorging, jeugdverzorging) en EHBO. De leerlingen konden een officieel EHBO-diploma behalen.

  • Samenhangend Onderwijs
  • Henri over de OK
  • X-sluiten
Meer over onderwijs op het tabblad links.

 

Openheid en democratisering

De RKOK was een kleine gemeenschap. Docenten en leerlingen ontmoetten elkaar op tal van plaatsen, en de meesten van hen stonden voor elkaar open. Er waren allerlei activiteiten, zoals themadagen (cultuurdag, spellendag), werkweken, vieringen, buitenlandse reizen. Er was een 'informele democratie'. Toch was er onder druk van de tijd een streven naar meer formele democratie.

In de jaren zeventig kwamen ook Havo-afgestudeerden de KLOS binnen. Die waren kritischer. En er kwamen jongens bij - het vrouwenbolwerk werd enigszins aangetast!

  • Meer over democratisering
  • Ria over de studenten
  • Reizen
  • X-sluiten
Op het tabblad meer informatie over democratiseringspogingen en de leerlingen.

 

Cursussen

Tegen het einde van de jaren zeventig is duidelijk dat met de PA's gefuseerd gaat worden tot de Pabo. Er komen nu speciale cursussen, die daarop gericht zijn, en grotendeels buiten de initiële opleiding staan.

  • Applicatie
  • Edoka
  • IVB en fusie
  • X-sluiten
Lees, zie en hoor meer over de cursussen op de tabbladen.

dj;djf

 

De laatste jaren

Bestuursperikelen. In het voorjaar van 1980 treden diverse mensen uit het KLOS-bestuur, waaronder mevrouw Ravensloot, die ook zitting had in het PA-bestuur. Het KLOS-personeel was van mening dat zij niet in het geïntegreerde bestuur kon blijven. Nieuwe bestuursleden zijn onder meer de heren Salden (onderwijskundige), Boogaards (theoloog) en mevr. Wooldrik (juriste). Zij bereiden met het PA-bestuur de bestuurlijke fusie voor. Deze heeft op 1 januari 1982 plaats.

Institutionele fusie. Beginjaren tachtig is er veel overleg tussen de docenten van KLOS en beide PA's. Van de zijde van de KLOS wordt de vrees voor het verloren gaan van de verworvenheden van het kleuteronderwijs uitgesproken. Ria Hofstra, docente methodiek-didactiek, schrijft aan alle collega's een brief met als onderwerp: de bezinning op het kleuteronderwijs en de bijbehorende opleiding.

  • Ria Hofstra
  • X-sluit
Op dit tabblad vertelt Ria Hofstra iets over de 'fusie-beleving' van kleuterleidsters.

 

Leerlingenaantallen. In het laatste jaar als zelfstandige school (1983-1984) zakt het aantal leerlingen verder terug, zoals uit deze tabel blijkt:

Leerjaren aantallen leerlingen aantal klassen
1e 28 2
2e 56 3
3e 21 2
Hoofdakte 26 2
Edoka 29 2
Totaal 160 11

 

Het aantal docentenuren nam navenant af. In de laatste jaren van de zelfstandige opleidingsschool werden er vanuit het ministerie extra uren ter beschikking gesteld ('Pais-uren'), waardoor diverse docenten 'binnenboord' konden blijven. Desondanks raakte de fut er duidelijk uit.

In augustus 1984 startte de Katholieke Pabo, de KPA. In de jaren 1984-1987 werd de RKOK 'afgebouwd'. De laatste leerlingen studeerden af in 1987.