koppeling naar Magister Vocat Magister Vocat

Kamp Bevercé, Ardennen

 

 

Magister Vocat organiseerde voor de derde jaars studenten een kamp in de Belgische Ardennen, nabij het kleine plaatsje Bévercé. Het werd gehouden in de eerste week van het schooljaar. De organisatie werd voornamelijk gedaan door LO-docent John Bakker en biologie-docent Kees van Wissen, en ondersteund door aardrijkskunde-docent Cor Kessler.

Kampterrein nu en toen

Kaartje (Google Earth) van de eertijdse kampligging. Een smalle weg voerde van het dorp Bévercé langs een inmiddels gigantisch geworden gesteengroeve naar het terrein. Dit lag in een wijde bocht van de beek, de Warche. Halverwege de jaren tachtig wilde de eigenaar, de papierfabriek, het terrein zelf gebruiken voor de aanplant van sparren. We konden toen naar een ander nabijgelegen terrein uitwijken. Ga met de muis over de luchtfoto, dan zie je 'kamp 1978'.

Het kamp zelf duurde van maandag tot en met vrijdag, met de zondag en de zaterdag als reisdagen.

Doelen waren onder meer:

  • (leren) kamperen,
  • zelfstandigheid en samenwerken (studenten werkten in 'units', zelfvoorzienende eenheden),
  • ori?nteren in terrein, kaart- en kompasgebruik,
  • kennismaken met de geologische, biologische en natuurkundige aspecten van de omringende terreinen.
  • het zelf (mede-)organiseren van ondelen van het programma, zoals spelvormen in het terrein, opzetten van een kamp.

Zinvolle vaardigheden voor de latere eigen onderwijspraktijk! Het belangrijkste was echter het leren 'leven' onder vrij primitieve omstandigheden. Beekwater voor wassen, latrines voor behoeften. En vooral: doorzetten, emoties met elkaar delen. Sommige studenten waren nog niet eerder zover van huis geweest ('moet je hier betalen met franken?').

De omgeving bood vele mogelijkheden. Beken, hellingen, bossen, dorpen, groeves, rotsen, en vooral de nabijheid van het grote nationale park de 'Hautes Fagnes'.


Instructie in kaart- en kompasgebruik.

 

Slideshow

In het venster hieronder staan 16 foto's ('slides') achter elkaar. Onder het grote vak staan miniaturen. Wanneer je met de muis over de grote foto gaat zie je -enigszins vaag- de startpijl. Klik daarop, en de voorstelling verloopt automatisch. Rechtsboven verschijnt -enigszins kort, dat wel- een omschrijving. Je kunt de voorstelling ook zelf afspelen door (1) aan de rechterzijde van het grote vak de pijl rechts te klikken (deze is ook vaag), en aan de linkerzijde vind je dan ook weer een pijl-terug; (2) of je klikt op de miniaturen.

 

 

  • Programma-onderdelen
  • Afsluiting
  • X-sluit


Caving: Nabij Remouchamps liggen kleine grotten ('chantoirs'). Dit zijn diepe gaten in de kalksteen, waar doorheen regenwater 'zingend' in de diepte verdwijnt.
De chantoirs geven toegang tot een grottensysteem. John Bakker ondernam met groepen studenten hier kruiptochten. Je kwam er volkomen besmeurd, smering en nat weer uit, maar wel heel tevreden!
Foto: een studente ziet weer het daglicht. Ga met de muis over de foto om een bovengekomen groepje te zien.

Globaal bestond het kamprogramma uit de volgende delen:

  • maandagochtend: verkenningstocht omgeving
  • maandagmiddag: diverse spelen, natuurexcursie in de omgeving
  • dinsdag: kaart- en kompasinstructie; natuurexcursie, ori?ntatieloop, spelen
  • dinsdagavond: avondtocht met kaart en kompas in de nabije omgeving
  • woensdag (keuze): tochten naar doelen in de de wijdere omgeving als bv Robertville, La Roche; rotsklimmen in Sy; 'caving' bij Remouchamps
  • donderdag: de 'grote tocht' m.b.v. kaart en kompas over de Hautes Fagnes en door de dalen van de Bayehon en de Warche
  • vrijdag: (keuze) tochten verder weg, klimmen in Sy, 'caving'. En een groot kampvuur ter afsluiting.
Afsluiting kamp

Een groot kampvuur sloot het kamp af, en er werden kleine toespraken gehouden; zoals op de foto door oud-student en hier assistent Jan de Groot.

De studenten maakten van hun ervaringen een uitgebreid verslag, dat onder meer ter sprake kwam tijdens het examen. Het kamp was in eerste instantie bedoeld voor de specialisten LO en Biologie, later kwam Aardrijkskunde erbij, Mettertijd namen de meeste derde jaars studenten deel aan dit kamp.
Oud-studenten herinneren zich dit kamp nog zeer goed, ('survivallen in de Ardennen'). Een belevenis, onder andere het afsluitende kampvuur (tot diep in de nacht), maar het kamp van de 'OPAS' (1982) eindigde met een gezamenlijke maaltijd in een 'beschaafde omgeving'. (ga over de foto)
Op de tabbladen iets meer over het kampprogramma.

 

 

koppeling naar Magister Vocat koppeling naar Startpagina